Presentatie “Reizen door Amerika” 24 november 2023
Vanmiddag mocht Henk van der Burg afgewisseld met fraaie beelden, een presentatie houden van twee mooie reizen die hij met zijn vrouw Eva door Amerika maakte.
Hun eerste reis ging door west-Amerika. Op deze reis die ging van San Francisco naar Las Vegas bezochten zij mooie steden en schitterende parken, zo liepen zij onder andere, over de “Walk of Fame” op Hollywood boulevard, hebben zij walvissen gespot en hadden zij leuke spontane ontmoetingen.
Na de pauze nam Henk de deelnemers mee op hun tweede reis door 8 van de (voormalige Confederale) zuidelijke staten in Amerika.
Deze reis ging door Florida, Georgia, zuid- en noord Carolina, Tennessee, Louisiana, Mississippi en Alabama.
In deze zuidelijke staten zijn de historische en culturele invloeden van de eerste Europeanen, die zich hier toen gevestigd hebben, nog goed zichtbaar. Deze staten zijn ook bekend van het slavernijverleden, van hun katoenplantages, van de burgeroorlog, van hun diversiteit in culturen en van de diverse muzikale invloeden. Hetgeen Henk en Eva dan ook intensief beleefd hebben.
Het was aldus Henk fijn dit met de deelnemers te kunnen delen en vond het geweldig dat zij er zo in opgingen.
Stadsmuseum en expositie Marius van Dokkum 15 november 2023
Lezing “Gemeentelijke monumenten in Veenendaal” in Molen “De Vriendschap” op 27 oktober 2023
Ondanks dat er veel zijn verdwenen kent Veenendaal nog vele fraaie monumenten.
De uit Veenendaal afkomstige Architect Johan Huibers, van architectenbureau Huibers & Jarring, heeft vanmiddag voor een select aantal deelnemers van #Wijsmetjewijk-centrum verteld over monumenten die in de 20e eeuw in Veenendaal zijn ontworpen door de “Veense” architecten Bernard van Kreel & Gerard de Geit. Deze monumenten hebben de status Gemeentelijk- of Rijksmonument gekregen.
Een fraai staaltje van eerbetoon aan architect Bernard van Kreel is wel om zijn ontwerp de villa “Rijk oompje” te behoeden voor de sloophamer door deze te transformeren naar de “Kreelse poort”.
Hoe kwam in die tijd de inspiratie voor een ontwerp van een gebouw tot stand? Dat werd door gebruik van de “Ankerdoos”, door opdrachten uit te voeren werd zo het ontwerpen geleerd.
Johan leerde ons ook hoe je aan bepaalde details aan een gebouw de hand van de ontwerper leert kennen.
Voortaan zullen we met een andere blik deze monumenten bekijken.
Lezing “Reis langs de Nijl” door Jan Koek 13 oktober 2023
Lezing “Reis langs de Nijl” van Jan Koek voor onze deelnemers van #Wijsmetjewijk-centrum in Molen “De Vriendschap”.
Wie het over het oude Egypte heeft komt al gauw uit bij Farao’s, Piramides en de Nijl, maar er is zo veel meer.
De als “Egyptoloog” bekendstaande Jan Koek nam ons vanmiddag mee op zijn reis langs de Nijl in Egypte.
De reis gaat van noord- naar zuid en begint in de havenstad Alexandrië. Afzakkend over deze beroemde rivier vertelde Jan met fraaie beelden over de vele historische sites onder andere over de piramides van Gizeh, over de Karnak tempel in Luxor, over het Dal der Koningen en koninginnen, over het tempelcomplex Kom Ombo en over de Aswan-Dam.
Jan eindigde zijn verhaal bij de in twee rotsen uitgehakte tempel van Aboe Simbel. Deze is gebouwd in opdracht van Ramses de 2e en begin 60er jaren verplaatst naar een hoger gelegen plaats aan het Nasser- stuwmeer, wat ontstaan is door de bouw van de Aswan-Dam.
De aanwezige deelnemers waren zeer onder de indruk van deze boeiende en informatieve lezing en bedankte Jan met een warm applaus.
Optreden leerlingen muziekschool De Muzen 29 september 2023
Een Optreden van leerlingen muziekschool "De Muzen" voor onze deelnemers van #wijsmetjewijk-centrum in molen “De Vriendschap”.
Ieder die een muzikale opleiding zoekt in Veenendaal komt al gauw terecht bij muziekschool “De Muzen”.
Daar worden muzieklessen gegeven aan iedere leeftijd en van elk niveau, zo worden de lessen altijd gegeven door gediplomeerde docenten. Of je nou net begint, of al jaren speelt. Bij “De Muzen” ontdek je de “kunst” in jezelf!
Deze ontluikende “kunst” is vanmiddag onder grote belangstelling van onze deelnemers ten gehore gebracht door een dwarsfluit ensemble van een aantal volwassen (en twee pubers) leerlingen die ons lieten genieten van hun muziek.
Er werd voornamelijk ‘klassiek’ gespeeld. Dit in verschillende vormen: duet’s/ solo/ fluit met pianobegeleiding van docent Christianne. Een mooi afwisselend programma.
Het niveau hoe verschillend ook, van beginner tot vergevorderd was een lust voor het oor. Heel leuk was dat een oud-leerling van Christianne die dit jaar aan het Utrechts Conservatorium is begonnen vanmiddag ook aanwezig was.
Lezing en wandeling bij het IVN 22 september 2023
Vanmiddag zijn we met een groep deelnemers van #WijsmetjeWijk-centrum op bezoek geweest bij het IVN.
We werden, na ons te hebben voorgesteld, allerhartelijkst ontvangen met koffie/thee en een heerlijke versnapering.
Leo Pruis, de voorzitter vertelde ons over wat IVN doet; op het gebied van natuureducatie, heeft het een breed scala aan activiteiten zoals; kinderen kennis laten maken met de natuur en alles wat daarin groeit, bloeit, vliegt en kruipt.
Het IVN bestaat uit verschillende werkgroepen die doen aan natuuronderhoud, het organiseren van wandelingen met een gids, het geven van excursies en verzorgen van lezingen.
Dit alles wordt georganiseerd vanuit het onderkomen “gebouw de Groenhof” op het Prins Willem Alexander park.
Leo Pruis nam ons nog mee op zijn virtuele wandeling door het Binnenveld en vertelde wat je daar als wandelaar allemaal kunt zien en ook horen aan
geluiden van diverse vogels.
Tot slot was er onder leiding van twee gidsen een wandeling, met veel uitleg, door de educatieve tuin. Deze tuin is aangelegd, met hergebruik van materialen, door vrijwilligers van het IVN met een diversiteit aan planten en struiken die op de Utrechtse heuvelrug voorkomen.
Het was weer een leerzame middag en heel fijn dat iedereen zo heeft genoten.
(tekst en foto's Henk van der Burg)
De hippe jaren '60 15 september 2023
Vanmiddag was er in Molen “De Vriendschap” een goed bezochte lezing voor de deelnemers van #WijsmetjeWijk-centrum over “De Hippe jaren 60”
Weet u nog de begrippen uit de jaren zestig zoals; Happening, Nozems, Hip, Provo, Protestsong, Krities, Flower Power, Ludiek, Bezetting en Dolle mina?
De jaren zestig, was een periode van grote veranderingen op maatschappelijk, politiek en kunstzinnig gebied.
Dit tijdperk dat de maatschappij en de sociale verhoudingen grondig wijzigde was het onderwerp van een boeiende lezing. Het is ook een feest van herkenning in beeld en geluid.
De beelden werden afgewisseld met, door Peter en Jaap verzorgde, live muziek uit de jaren zestig en via originele singles op een ouderwetse platenspeler.
Peter Schipper, bekend van zijn lezing over “Flipje Tiel” en “klokken door de eeuwen heen”, heeft samen met zijn vriend Jaap deze middag voor ons gepresenteerd.
Ook werd er een aantal vragen in een quiz gesteld, de hoofdprijs; een schitterende pannenkoek plant.
Dit alles werd muzikaal afgesloten door Peter en Jaap met enkele live gespeelde nummers, van de Shadows, waar nog op gedanst werd.
Het was een middag vol herkenning voor iedereen die dit fascinerende tijdperk heeft meegemaakt.
Opening najaar 2023 1 september 2023
Op de goedbezochte “Najaar-bijeenkomst” in Molen “De Vriendschap” trakteerde Gerrit Fijma vanmiddag de deelnemers van #wijsmetjewijk-centrum op een mooie terugblik van activiteiten in het afgelopen halfjaar.
Aansluitend werd het programma voor het komend seizoen door Gerrit gepresenteerd. Ook kon hij nog melden dat we inmiddels 6 sponsors hebben.
In de pauze werd er door onze gastvrouwen gezorgd voor heerlijke hapjes en een drankje.
Henk van der Burg gaf de deelnemers daarna nog een beknopte uitleg over het ontstaan van de schrift op communicatiedragers en hoe mededelingen bij het publiek werd- en wordt gebracht.
De vraag die hierbij wordt gesteld; is het nu beter, of moet de dorpsomroeper maar weer in ere worden hersteld?
Het was een sfeervolle middag waarin veel informatie is verstrekt en het weer gezellig samenzijn was!
(tekst en foto's: Henk van der Burg)
Zomeractiviteit Pannenkoeken eten bij HUGO 18 augustus 2023
Met ca. 30 deelnemers van #wijsmetjewijk-centrum pannenkoeken eten bij #Hugo. Na een tijd elkaar niet gezien te hebben was het weer fijn om gezellig bij te kunnen praten en weetjes en ervaringen uit te wisselen. Dat we als groep een beperkte keuze hadden op de kaart was minder maar dit heeft de goeie sfeer niet beïnvloed. Op 1 september zien we elkaar weer bij de opening van het herfstseizoen, waarin weer nieuwe activiteiten plaats gaan vinden.
Zomeractiviteit Midgetgolf. 14 juli 2023
Vanmiddag midgetgolf gespeeld met een groep deelnemers van #wijsmetjewijk-centrum.
Het was een gezellig sportief samenspel met 4 enthousiaste groepen waar winnen niet op de eerst plaats stond maar wel deelname in een goede sfeer en die was er. Niet iedereen vond het spel gemakkelijk, een enkeling probeerde het zelfs met een grotere bal maar dat had geen zin de hole is klein.
Na het tellen van de punten hebben we nog even heerlijk nagepraat.
Al met al was het weer een geslaagde middag.
Klokken doorde eeuwen heen 23 juni 2023
Presentatie over het houden van bijen 26 mei 2023
Vanmiddag was er een voor de deelnemers van #WijsmetjeWijk-centrum een Boeiende lezing over “Bijen”
De lezing ging niet over bloemetjes en de bijen maar wel over hoe belangrijk bijen zijn. Als zij zouden uitsterven hebben we een enorm probleem. De meeste soorten groente en fruit die we eten zouden dan verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven doordat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door Bijen.
De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, het gebruik van pesticiden, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Voor ons is het en les dat we planten en bloemen in onze tuin moeten hebben met meeldraden en stampers.
Er zijn diverse soorten Bijenrassen en ondersoorten ontstaan door het kruisen.
Henk Kok van Bijenvereniging “De #Immenhof” uit Veenendaal sprak vanmiddag voor onze deelnemers in zijn lezing over de bijensterfte van deze winter, en over de “Zwarte Bij” in het bijzonder, die alleen nog op Texel voorkomt. Het doel is om dit oorspronkelijke bijenras voor Nederland te behouden.
Onze deelnemers waren danig onder de indruk van Henk zijn bevlogen verhaal. Zo leerden we hoe ingenieus bijen als volk zijn en krijgen wij meer begrip voor dit markante dier.
(foto's en tekst: Henk van der Burg)
Tussen kunst en kitch, taxatie-middag 12 mei 2023
Vanmiddag bij #Wijsmetjewijk-Centrum was er een “Taxatie middag” van antiek, kunst of kitsch.
Voor onze deelnemers die nog ergens een verzameling postzegels, munten of sieraden op zolder heeft of een ander bijzonder waardevol voorwerp was er vanmiddag de mogelijkheid erachter te komen wat de waarde hiervan is dan wel het verhaal wat hierachter zit.
Iedere deelnemer kreeg de gelegenheid haar of zijn meegebrachte item te laten taxeren door twee ervaren taxateurs. Er werden hele mooie voorwerpen, zoals serviesgoed, schilderijen en sieraden aangeboden, doch niet altijd is het een getaxeerde waarde die was verwacht.
Dat er toch nog voorwerpen van waarde zijn blijkt, een deelnemer is geadviseerd haar voorwerp op een veiling aan te bieden.
Al met al vonden de aanwezige deelnemers het een boeiende middag. En de taxateurs gaven aan te hebben genoten van de leuke gezellige sfeer.
(foto's en tekst: Henk van der Burg)
Lezing over Flipje Tiel 28 april 2023
Iedereen kent Flipje, het reclamemannetje van jamfabriek ‘De Betuwe’ in Tiel (1885- 1993).
Vanmiddag in Molen “De Vriendschap”, is de lezing voor onze deelnemers van #wijsmetjewijkcentrum verzorgd door Peter Schipper.
Hij vertelde ons de geschiedenis van jam en jammakers in Tiel, een nostalgisch verhaal over hoogstamfruitbomen, open jamkookpannen, ‘losse vrouwen’ (nuluren contracten) en een inspirerende directeur.
Natuurlijk werd Flipje niet vergeten: Uitgebreid wordt zijn verhaal verteld met hoogtepunten als ‘de geboorte van Flipje’, (niet door de ooievaar gebracht maar ontstaan uit een framboos) en hoe een spetterende reclamecampagne Flipje destijds bij de mensen thuisbracht, de filmstroken en de vierkante boekjes, de ‘Flipposcoop’ en de sleutelhangers.
Er is in Tiel zelfs een heus museum en een standbeeld van Flipje.
In de pauze kon men heerlijke jam en memorabilia van Flipje kopen, hier is gretig gebruik van gemaakt.
We mochten weer ruim 35 deelnemers op deze leuke, ontspannen en leerzame middag ontvangen.
(foto"s en tekst: Henk van der Burg)
Pannekoeken eten bij HUGO 14 april 2023
Bezoek aan het MOMO-theater 24 maart 2023
Vanmiddag zijn de deelnemers van #WijsmetjeWijk-centrum op bezoek geweest bij het Momo-theater in Ederveen.
Het MOMO-theaterwerkplaats is de centrale plek waar theaterproducties gemaakt worden door mensen met een hulp- of zorgvraag. Het MOMO-theater wordt gevormd door mensen met een (verstandelijke) beperking.
Onder leiding van ervaren theatermakers worden in een sfeer van kunstzinnige beleving en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid producties ontwikkeld. Door uit te gaan van individuele inbreng en mogelijkheden van de deelnemers en van het ontdekken van ieders talenten levert het proces naar de theatervoorstelling een bijdrage aan ieders persoonlijke ontwikkeling.
Na een warm ontvangst werd een de door Momo-deelnemers gemaakte film Oost-West (op zoek naar vrijheid) getoond. De film laat zien dat na de verworven vrijheid het thuis nog zo slecht niet was.
Na de pauze was er een modeshow van de door de Momo-deelnemers zelfgemaakte kostuums rond het thema Rebels, hiermee aangevend wie ze zouden willen zijn, geïnspireerd door het boek “Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes”. Hier komt de creativiteit van de individuele deelnemer goed tot uiting en hoe trots en enthousiast zij zijn.
Na de afsluiting werd ons nog een drankje en een hapje aangeboden en hebben we gezellig nog even kunnen napraten. Onze #WijsmetjeWijk deelnemers gaven aan zeer onder de indruk te zijn en echt te hebben genoten.
Tot slot werd onze voorzitter stevig ondervraagd.
Leefbaarheid en veiligheid in de wijk 10 maart 2023
Vanmiddag waren er samen met de Wijkmanager en zijn collega’s, van de afdeling Veiligheid, twee heuse wijkagenten bij "Wijs met je Wijk Centrum" op bezoek. Zij hebben een aantal “stellingen” over leefbaarheid en veiligheid met onze deelnemers doorgenomen. Zo kon men aangeven het hiermee eens of oneens te zijn. Daar kwamen veel goeie tips en aanbevelingen uit voort.
Wouter Groot Koerkamp: Samenleven doe je samen. Met een voet in het gemeentehuis en een voet in de wijken weet hij wat op beide plekken speelt. Zo brengt hij mensen samen en komt met oplossingen die werken voor een zo groot mogelijke groep. De wijken verbeteren door inwonerbetrokkenheid (of voor de liefhebber burgerparticipatie) hij noemt het "met de poten in de klei".
Al jaren combineert Wouter advies en concrete acties rondom de sociale basis, wijkgericht werken, Wmo, (passend) onderwijs, wonen, vrijwilligersbeleid en energietransitie. Met deze kennis en ervaring op zak slaat hij een brug tussen beleid en bewoners. Verwacht een projectmanager en adviseur met een scherpe analyse, out of the box oplossingen en een resultaatgerichte aanpak.
Voor bewoners is de wijkmanager namens de gemeente het gezicht en eerste aanspreekpunt in de wijk. Samen met wijkpartners zoals Veens Welzijn, Politie, BOA’s en #VeenVesters werken zij aan het behoud en de verbetering van onze directe leefomgeving.
Veiligheid door een wijkagent; Een wijkagent doet van alles. Hij is bezig met de totale politiezorg binnen zijn of haar wijk.
Denk aan de aanpak van sociale problemen, zoals overlast gevende jongeren, milieudelicten en criminaliteit. De wijkagent krijgt daarbij natuurlijk wel hulp van andere collega’s, maar uiteindelijk is hij/zij wel het aanspreekpunt voor de wijk. Een wijkagent werkt dan ook veel samen met de gemeente en met maatschappelijke organisaties die ook werkzaam zijn in de wijk.
Met elkaar maken we de wijk, buurt en straat schoner, mooier, veiliger, leefbaarder en toegankelijker. Dit kan alleen maar door inwonerbetrokkenheid. Die was er vanmiddag zeker: er waren ruim 30 deelenemrs aanwezig.
Filmmiddag in het Filmhuis met deelnemers uit West, Oost, Petenbos en Centrum
Een volle zaal!!!
Landschap van de Veluwe en de Gelderse Vallei 24 februari 2023
Vanmiddag is er een door onze deelnemers goedbezochte boeiende en leerzame lezing van Wim Braakhekke.
Wim Braakhekke is natuurgids en bestuurslid van Stichting Renkums Beekdal.
Hoe is het landschap ontstaan, wat heeft de mens ermee gedaan en waar zie je dat nu nog aan.
Het landschap van de Veluwe is uniek binnen Nederland en zelfs binnen Europa. Dat komt door de letterlijk bewogen geschiedenis van de Veluwe en de Gelderse Vallei tijdens de voorlaatste ijstijd. Deze geschiedenis heeft grote gevolgen gehad voor de natuur en het historisch landgebruik door de mens.
Dankzij de duidelijke patronen in bodem en reliëf is de landgebruiksgeschiedenis nog steeds goed te herkennen.
Wie het weet kan het zien, begrijpen en waarderen.
Nieuwe sponsor februari 2023
Piet Segers en Cor Schrijver hebben voor WijsmetjeWijk-Centrum een sponsorcontract getekend met Konings Optiek.
Quiz in teams 10 februari 2023
Hersengymnastiek bij #Wijsmetjewijkcentrum.
Vanmiddag is er door onze onvolprezen #WijsmetjeWijkcentrum quizmaster Gerrit Fijma een spannende quiz georganiseerd in 4 thema’s waarmee de parate kennis van onze deelnemers op de proef werd gesteld.
In groepjes van vier moesten de vragen goed worden beantwoord, wat niet altijd lukte. Dat was ook niet erg de sfeer was geweldig en zoals altijd was er een winnend team….die beloond werden met een prijsje en eeuwige roem ontvingen.
Een middag die voor herhaling vatbaar is.
(foto's: Bert Schoonderbeek en Henk van der Burg)
Cybercriminaliteit en babbeltrucs 27 januari 2023
Vanmiddag hebben Henk van der Burg en Gerrit Fijma ons aan de hand van diverse voorbeelden uitleg geven over wat Cybercriminaliteit is en wat een Babbeltruc is.
De deelnemers werden met diverse voorbeelden duidelijk gemaakt hoe criminelen kwetsbare mensen benaderen om hun spullen en geld te stelen. De inbreng van onze deelnemers was groot en door iedereen erbij te betrekken leerden we van elkaar hoe we ons tegen deze vormen van criminaliteit kunnen wapenen.
Want ons doel is “Trap er niet in'
Het was een boeiende en leerzame middag.
Tekst van de lezing klik hier (foto's: Bert Schoonderbeek en Piet Segers)
Nieuwjaarsbijeenkomst 13 januari 2023
Onze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar werd goed bezocht door een groot aantal deelnemers.
Het was een enerverende middag waar ieder een wel zeer origineel gebakje kreeg bij de thee en waar onze voorzitter even stil stond achter het (Corona) jaar wat achter ons ligt en wat onze goede voornemens zijn voor het komende jaar, vooral blijven we het “voor elkaar en met elkaar” doen.
Door de activiteiten commissie werd uitgelegd welke activiteiten we het komende halfjaar mogen verwachten.
Tijdens de pauze werden we verrast door heerlijke hapjes en drankjes die zijn verzorgd door Gerrit en Adrie Fijma.
Na de pauze werden we uitgedaagd om de “Marshmallow challenge” te doen; met een team van 6 personen (per tafel) een toren bouwen van spaghetti met daarbovenop een marshmallow. De kunst was wie in 18 minuten de hoogste toren kon bouwen zonder dat deze omvalt. Er was veel lol en hilariteit maar er was een winnaar met een 61cm hoge toren.
Kortom het was een geslaagde bijeenkomst. (foto's: Henk van der Burg)
Bingo 23 december 2022
Vanmiddag was het alweer onze laatste bijeenkomst van het jaar. Dit keer sluiten wij het jaar af met een door onze deelnemers goed bezochte Bingo.
In drie ronden per kaart waren fraaie prijzen te winnen.
Uiterst geconcentreerd luisterden de aanwezigen naar het afroepen van de getallen. Groot is de ontlading van blijdschap als er een Bingo is gevallen en een fraaie prijs in ontvangst mag worden genomen. En de hoofdprijs is voor….
Het was een spannende en gezellige middag.
Iedereen hele fijne kerstdagen🎄🎅toegewenst tot volgend jaar🥂.
Kerststukjes maken 9 december 2022
Onder leiding van Mieke Segers zijn er prachtige kerststukjes gemaakt. Mieke had voor veel materiaal gezorgd waar een keuze uit kon worden gemaakt.
Niet alleen werd er creatief geknutseld, maar ook met elkaar gekletst onder het genot van koffie/thee en een plak cake.
De creaties waren prachtig en zouden niet misstaan in de winkel. Na de foto-sessie hielp iedereen mee om de zaal van de molen weer spic en span op te leveren. Bedankt Mieke voor de voorbereidingen en de tips bij het maken van de kerststukjes.
Langer zelfstandig wonen 25 november 2022
De trend in de samenleving is dat we als ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Maar wat is daarvoor nodig als we kijken naar onder meer huisvesting, de zorg en ondersteuning.
Het platform Vitaal & Zelfstandig Ouder Worden In Veenendaal heeft de lezing verzorgd. Scott de Boer van de gemeente Veenendaal hield de presentatie en leidde de discussie rond vragen over dit thema.
Een bijzonder geslaagde en informatieve middag.
De verdere info, presentatie en het verslag van de middag volgen spoedig!
Meer dan 30 mensen hebben de lezing- en discussiemiddag bijgewoond.
Zorg en inkomen 11 november 2022
Onder grote belangstelling van onze deelnemers is er vanmiddag een voorlichting gegeven over zorg en inkomen.
“ Steeds meer mensen worden geconfronteerd met hogere lasten”.
Beleidsmedewerker Maaike Boer van de gemeente Veenendaal en de medewerker van bureau Minima regelingen Anita Brandwijk legden ons in een heldere presentatie uit wat een z.g. Minima regeling inhoud: wanneer je als inwoner van Veenendaal daarvoor in aanmerking komt en op welke wijze financiële hulp kan worden geboden.
Zo wordt uitleg gegeven dat er voor inwoners van Veenendaal met een laag inkomen een “Veenendaal pas” bestaat. Deze pas wordt gevuld met een tegoed wat besteed kan worden aan bijvoorbeeld; sporten, een dagje weg, een laptop of als aanvulling op,je dagelijkse boodschappen.
Deze “Veenendaal pas” kan ook gekoppeld worden met de energietoeslag, dit moet dan wel separaat via de website worden aangevraagd.
Buiten de plaatselijke regelingen voor de minima zijn er landelijk regelingen zoals; het z.g. prijsplafond, de energie toeslag en de zorgtoeslag.
Tot slot wordt ons stapsgewijs uitgelegd hoe een aanvraag voor energietoeslag op de website moet worden ingevuld. Het is wel nodig dat de aanvrager ervaring heeft met het invullen van een digitaal formulier, anders ben je aangewezen op een papieren formulier wat erg omslachtig is, dit kan mensen ervan laten afzien om de stap tot een aanvraag te nemen.
Van het stellen tot vragen werd veelvuldig gebruik gemaakt. Zo is iedereen weer goed geïnformeerd huiswaarts gegaan.
Notaris over erfrecht, schenkingen en levenstestament 28 oktober 2022
Rondleiding Fort aan de Buursteeg met koffie en gebak 18 oktober 2022
Muzikaal Talent van de muziekschool De Muzen14 oktober
Presentatie Het huis van Oranje 30 september 2022
Lunch en rondleiding op de Eekhoeve 23 september 2022
Lezing Oud Veenendaal door Hennie Henzen 16 september 2022
High Tea in het T-cafe 21 juni 2022
Bingo 27 mei 2022 Laatste middag van het voorjaarszeizoen
De groene grens; een lezing van het IVN door Dick van der Hoek 17 mei 2022
Pannenkoeken eten bij Hugo 29 april 2022
Wijnproeverij 19 april 2022
Paasstukjes maken 8 april 2022
Archeologie Nut en Noodzaak 5 april 2022
Creatief boetseren 18 maart 2022
Opening voorjaar op 8 maart 2022 voor het eerst in de molen
Lezing over Kees Stips door Hette Wassenaar op 3 november 2021
Bloemschikken op 29 oktober 2021
Lezing over Nieuw Guinea door Henk van de Burg op 20 oktober 2021
Film "De slag om de Schelde" op 15 oktober 2021
Spelletjesmiddag op 6 oktober 2021
Start van het najaar 2021
We gingen weer van start met een inleiding van onze voorzitter en een quiz over de wijk.
Evenals vorig jaar gaan we in 2021 twee keer pannenkoken eten bij Hugo. Zo'n 30 mensen hebben beide keren genoten van de heerlijk versnaperingen bij Hugo.
In het zomerprogramma zijn vijf wandelingen uitgezet. Met een gemiddeld aantal van 6 enthousastellingen zijn we de paden op en de lanen in gegaan.
Zowel op verharde paden in Veenendaal als daarbuiten in Prattenburg en omgeving.
Het is voor herhaling vatbaar en daarom gaan we de maandagen om de 14 dagen vanaf 10.00 een wandeling organiseren.
Startpunt is ook eindpunt. Zie voor de programmering de komende nieuwsbrieven en de agenda.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------